Laser lassen

Een revolutie in het lassen met hybride blauw-infraroodlasertechnologie

Bij het productieproces van batterijen die in elektrische voertuigen worden gebruikt, worden kopermaterialen met hoge snelheid en zonder spatten gelast, wat unieke uitdagingen met zich meebrengt. Traditioneel lassen met infraroodlasers in de buurt van de golflengte van 1000 nm wordt geconfronteerd met problemen zoals lage energieabsorptiesnelheden en procesinstabiliteit. Om deze problemen aan te pakken is de innovatieve blauw-infraroodcomposietlaserlastechniek ontwikkeld, die een stabieler en efficiënter alternatief biedt. Deze blogpost gaat dieper in op de voordelen van deze aanpak en hoe deze een revolutie teweegbrengt in het koperlassen voor accu's van elektrische voertuigen.

Uitdagingen bij infraroodlaserlassen

Bij het hogesnelheidslassen van koper in accu's van elektrische voertuigen wordt doorgaans gebruik gemaakt van infrarood (IR) lasers, die twee belangrijke obstakels met zich meebrengen: lage energieabsorptie en procesinstabiliteit. Naarmate koper warmer wordt, neemt de absorptiesnelheid voor IR-lasers toe, wat leidt tot instabiliteiten zoals porievorming en spatten. Bovendien kunnen krachtige IR-lasers de lens beschadigen laserlasser als gevolg van gereflecteerde energie van het koperoppervlak.

Het blauwe laservoordeel

Koper absorbeert blauw laserlicht met een snelheid van ongeveer 60%, aanzienlijk meer dan IR-licht. Rapporten hebben de haalbaarheid aangetoond van het gebruik van blauwe diodelasers voor de verwerking van koper, waardoor een hoog rendement en kwalitatief hoogstaand lassen van koperfolies en -platen wordt bereikt. Blauwe lasers brengen echter hogere kosten met zich mee dan nabij-infraroodlasers en zijn beperkt tot een maximaal vermogen van 2000 W.

Innovatief blauw-infrarood composiet lasproces

Door de sterke punten te combineren en de beperkingen van zowel blauwe als infraroodlasers te overwinnen, LASERCHINA ingenieurs hebben een blauw-infraroodcomposiet lasproces voorgesteld. Deze aanpak begint met blauw laserlicht om het koperoppervlak effectief te smelten, gevolgd door een infraroodlaser om het smeltbad te verdiepen. Deze techniek is door ingenieurs bestudeerd door middel van experimenten en numerieke simulaties, wat veelbelovende resultaten oplevert.

Verbeterde lasefficiëntie met composietlasers

LASERCHINA's ontwikkeling van een composiet lasersysteem met behulp van een blauwe halfgeleiderlaser voor voorverwarmen en een single-mode fiberlaser voor lassen heeft aangetoond dat voorverwarmen met blauw licht de absorptiesnelheid van het koper voor het fiberlaserlicht verhoogt, wat resulteert in een groter smeltvolume en verbeterde lasefficiëntie. Dit systeem is effectiever gebleken dan het gebruik van alleen een single-mode fiberlaser.

Stabiliseren van energieabsorptie en efficiëntie

Door gebruik te maken van een coaxiale blauw-infraroodlaserlasmachine zijn ingenieurs erin geslaagd het smeltbad en de thermische convectie daarin te stabiliseren, wat niet alleen de stabiliteit van het lasproces beïnvloedt, maar ook de levensduur van de apparatuur verlengt. De energieabsorptie van de laser heeft een aanzienlijke invloed op deze factoren, en er is aangetoond dat het blauwe licht de energie-efficiëntie van de infraroodlaser verbetert en stabiliseert.

Conclusie

Het blauw-infrarood composiet laserlasproces vertegenwoordigt een aanzienlijke vooruitgang op het gebied van laserlastechnologie, met name voor hoogreflecterende metalen zoals koper dat wordt gebruikt in accu's van elektrische voertuigen. Het richt zich op de belangrijkste uitdagingen van traditioneel IR-laserlassen door gebruik te maken van de hoge absorptiesnelheid van blauw licht. Deze innovatieve aanpak, onderzocht en getest door de ingenieurs van , verbetert niet alleen de lasefficiëntie, maar verbetert ook de processtabiliteit, wat mogelijk kan leiden tot een nieuwe standaard in de productie van onderdelen voor elektrische voertuigen. Naarmate de prijzen van laserlasmachines concurrerender worden, zou de toepassing van dergelijke geavanceerde technieken een aanzienlijke stijging kunnen meemaken, wat ten goede zou kunnen komen aan industrieën die op zoek zijn naar efficiënte en betrouwbare lasoplossingen.

CONTACT VOOR LASEROPLOSSINGEN

Met meer dan twee decennia aan laserexpertise en een uitgebreid productassortiment, van individuele componenten tot complete machines, is dit uw ultieme partner voor het voldoen aan al uw lasergerelateerde vereisten.

gerelateerde berichten

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *