Laser lassen

De essentiële gids voor het gebruik van beschermgas bij laserlassen

De essentiële gids voor het gebruik van beschermgas bij laserlassen | Laserchina

Als het om laserlassen gaat, is het juiste gebruik van beschermgas essentieel voor het garanderen van laswerkzaamheden van hoge kwaliteit. Beschermgassen spelen een cruciale rol bij de vorming, kwaliteit, diepte en breedte van de lasrups. Hoewel de voordelen van het correct gebruiken van beschermgas aanzienlijk zijn, kan onjuist gebruik leiden tot schadelijke gevolgen voor het lasproces. In deze uitgebreide gids onderzoeken we hoe ingenieurs het gebruik van beschermgassen benaderen laserlassen machines om optimale resultaten te bereiken.

Verbetering van de laskwaliteit met beschermgas

Beschermgas kan, indien op de juiste manier gebruikt, het smeltbad beschermen tegen oxidatie, spatten tijdens het lasproces minimaliseren en een gelijkmatige en esthetisch aantrekkelijke lasrups bevorderen. Het kan ook het afschermende effect van metaaldamppluimen of plasmawolken op de laser verminderen, waardoor het effectieve gebruik van de laser wordt vergroot. Een juiste toepassing van beschermgas is van cruciaal belang voor het verminderen van de porositeit van de las. Door het juiste type gas, debiet en toepassingsmethode te selecteren, LASERCHINA ingenieurs zijn in staat ideale lasresultaten te bereiken.

Valkuilen vermijden bij de toepassing van beschermgas

Onjuist gebruik van beschermgas kan de laskwaliteit verslechteren, wat kan leiden tot scheuren en verminderde mechanische eigenschappen van de las als het verkeerde gastype wordt gekozen. Onjuiste stroomsnelheden kunnen de oxidatie verergeren of verstoringen in het smeltbad veroorzaken, wat kan leiden tot instorting of ongelijkmatige vorming. Op dezelfde manier kunnen onjuiste applicatiemethoden de las niet beschermen of zelfs de vorming ervan negatief beïnvloeden. Vooral bij het lassen van dunne platen kan beschermgas de laspenetratiediepte aanzienlijk beïnvloeden.

De essentiële gids voor het gebruik van beschermgas bij laserlassen | Laserchina

Het juiste beschermgas selecteren voor laserlasmachines

LASERCHINA-ingenieurs gebruiken doorgaans stikstof (N2), argon (Ar) en helium (He) als beschermgassen, elk met unieke fysisch-chemische eigenschappen die de lasresultaten op verschillende manieren beïnvloeden. Stikstof heeft een matig ionisatiepotentieel en is geschikt om de vorming van plasmawolken te verminderen. Het kan echter reageren met bepaalde metalen zoals aluminium en koolstofstaal en zo nitriden vormen die de las kunnen verbrossen. Aan de andere kant kan stikstof de sterkte van roestvrijstalen lassen vergroten. Argon is, vanwege zijn lage reactiviteit en kosteneffectiviteit, een standaardkeuze voor algemene bescherming. Ondanks dat helium het beste is in het beheersen van de vorming van plasmawolken en niet reageert met metalen, is het duur en meestal gereserveerd voor hoogwaardige toepassingen of onderzoek.

Optimale toepassingstechnieken voor beschermgas

Er zijn twee hoofdmethoden voor het toepassen van beschermgas: zijblazend en coaxiaal. Hoewel ingenieurs over het algemeen zijdelings blazen aanbevelen vanwege het bredere beschermingsbereik, hangt de keuze uiteindelijk af van specifieke productstructuren en verbindingstypes. Coaxiale methoden kunnen voor bepaalde toepassingen noodzakelijk zijn, en de keuze tussen deze methoden wordt gemaakt na zorgvuldige afweging van verschillende factoren.

Conclusie

De keuze van het beschermgas en de toepassingsmethode ervan kunnen een aanzienlijk verschil maken in de kwaliteit, efficiëntie en kosten van de productie van laserlassen. Vanwege de diversiteit aan lasmaterialen moeten ingenieurs rekening houden met een reeks factoren, waaronder materiaaltype, lasmethode en gewenste resultaten, om het meest geschikte gas voor de taak te selecteren. Door middel van zorgvuldige tests en expertise zorgen wij ervoor dat hun laserlasmachines de best mogelijke lasnaden produceren, ondersteund door het optimale gebruik van beschermgassen. Of het nu gaat om industriële productie of precisietoepassingen, het begrijpen van de rol van beschermgassen is essentieel voor elk laserlasproces.

CONTACT VOOR LASEROPLOSSINGEN

Met meer dan twee decennia aan laserexpertise en een uitgebreid productassortiment, van individuele componenten tot complete machines, is dit uw ultieme partner voor het voldoen aan al uw lasergerelateerde vereisten.

gerelateerde berichten

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *