Laser markering, Lasersnijden

De zich uitbreidende horizon van ultraviolette lasertechnologie in moderne industrieën

De zich uitbreidende horizon van ultraviolette lasertechnologie in moderne industrieën | Laserchina

Naarmate elektronische apparaten alomtegenwoordiger worden en lasertoepassingen zich blijven diversifiëren, groeit het gebruik van ultraviolette (UV) lasers in een indrukwekkend tempo. UV-lasers, vooral die met een straalkwaliteit van 355 nm, bieden het duidelijke voordeel van minimale thermische vervorming bij gebruik op speciale materialen, waardoor ze zeer gewild zijn in industrieën zoals PCB (Printed Circuit Board), FPC (Flexible Printed Circuit), elektronische papier, kunststoffen, films, glas en bepaalde speciale metalen materialen.

De verborgen kosten van UV-laseronderhoud: een casestudy

Jarenlang gebruik heeft echter een verontrustend probleem aan het licht gebracht: UV-lasers vereisen regelmatig onderhoud, en sommige gewetenloze leveranciers suggereren zelfs dat klanten hun lasers volledig moeten vervangen, vaak tegen aanzienlijke kosten. LASERCHINA Ingenieurs zijn gevallen tegengekomen waarin klanten binnen een jaar meer dan honderdduizend RMB besteedden aan een UV-laser van 10 watt, en anderen die in twee jaar tijd tienduizenden RMB besteedden aan het onderhoud van slechts een laser van 5 watt nadat de garantieperiode was verstreken.

De noodzaak van UV-laseronderhoud

Het is essentieel om het bewustzijn over UV-lasers en hun technische beperkingen te vergroten, aangezien er momenteel geen perfecte oplossing bestaat binnen de industrie. Als UV-lasers een must zijn voor uw activiteiten, wees dan voorbereid op de onvermijdelijke onderhoudskosten. Vergeet niet dat onderhoud, en niet vervanging, van cruciaal belang is.

Inzicht in de levensduur en het onderhoud van de UV-laser

UV-lasermarkeer- en snijapparatuur, ontwikkeld met behulp van 355 nm UV-lasers, maakt gebruik van derde-orde intracavitaire frequentieverdrievoudigingstechnologie. De gerichte UV-lichtvlek van 355 nm is uitzonderlijk klein, waardoor de thermische vervorming van het materiaal en de hitte-impact aanzienlijk worden verminderd. UV-lasers hebben doorgaans een effectieve operationele levensduur van 8000 tot 12000 uur, wat zich vertaalt naar ongeveer 2-3 jaar gebruik – niet de theoretische waarde van 20000 uur die sommige fabrikanten beweren.

Een kijkje in de UV-laserbron

De interne structuur van een UV-laserbron maakt duidelijk waarom onderhoud nodig is in plaats van volledige vervanging. Het typische V-vormige optische pad van de zijdelings gepompte UV-laser omvat de laserholte, de laserlichtbron, de kristalmodule, de akoestisch-optische Q-schakelaar en verschillende reflecterende spiegels. Het is een complexe regeling die geen grondig begrip vereist voor niet-professionals.

Het proces van het genereren van UV-laserstralen

Een gewone, aan de zijkant gepompte vastestoflaser zendt UV-licht uit met een golflengte van 355 nm. Dit proces begint met de lichtbron van de pomp die licht uitzendt dat wordt geabsorbeerd door het laserkristal, dat vervolgens wordt omgezet in licht met een fundamentele frequentie. Dit licht wordt, nadat het door frequentieverdubbelende kristallen is gegaan, in frequentie verdubbeld. Een mengsel van fundamenteel en verdubbeld frequentielicht door middel van combinatiekristallen produceert uiteindelijk het UV-laserlicht.

Na verloop van tijd leiden de hoogreflecterende en hoogdoorlatende coatings op de spiegelstukken en de beperkingen van de frequentieverdubbelende en -verdrievoudigende kristallen onvermijdelijk tot markeringen op de spiegels en kristallen, vooral onder de golflengte van 355 nm. Continu gebruik zal een afname van het laservermogen veroorzaken.

De precisie van UV-laseronderhoud

Omdat UV-lasers in ultraschone ruimtes worden geassembleerd, omvat het onderhoud vaak het opnieuw afstellen van de positie van de spiegels en kristallen om voldoende UV-energie terug te winnen. Deze technische dienst is doorgaans een aanvaardbare prijs voor klanten en vereist niet noodzakelijkerwijs vervanging van de spiegels en kristallen. Als er echter na verschillende onderhoudsbeurten aanzienlijke sporen op deze componenten achterblijven en er tijdens het afstellen geen geschikte positie kan worden gevonden, wordt alleen dan vervanging van onderdelen overwogen, hoewel dit een duurdere onderneming is.

Slotadvies voor UV-lasergebruikers

Nogmaals: de normale levensduur van een UV-laserbron ligt tussen de 8000 en 12000 uur. De levensduur van 20000 uur is slechts een theoretische limiet. Het is essentieel dat gebruikers de praktische verwachtingen en onderhoudsvereisten begrijpen om onnodige kosten te voorkomen en de levensduur van hun laserapparatuur te garanderen.

CONTACT VOOR LASEROPLOSSINGEN

Met meer dan twee decennia aan laserexpertise en een uitgebreid productassortiment, van individuele componenten tot complete machines, is dit uw ultieme partner voor het voldoen aan al uw lasergerelateerde vereisten.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *