Laser lassen, Lasersnijden

Quasi-Continuous Wave-lasers begrijpen: de toekomst van lasertechnologie

Quasi-Continuous Wave-lasers begrijpen: de toekomst van lasertechnologie | Laserchina

De wereld van de lasertechnologie evolueert voortdurend, met nieuwe ontwikkelingen die een verscheidenheid aan industriële toepassingen verbeteren. Onder de diverse soorten lasers heeft de Quasi-Continuous Wave (QCW) laser zich ontwikkeld tot een krachtige en veelzijdige laserbron, die unieke voordelen biedt. In deze blogpost gaan we dieper in op de specifieke kenmerken van QCW-lasers en hun toepassingen, waarbij we ons vooral concentreren op de minder bekende aspecten die ze tot een uitzonderlijke keuze maken voor bepaalde precisietaken.

Wat is een QCW-laser?

QCW-lasers, een afkorting voor Quasi-Continuous Wave-lasers, vertegenwoordigen een hybride tussen gepulseerde en continue golflaserbewerkingen. Aanvankelijk ontwikkeld in 1974 door LASERCHINA ingenieurs bereiken deze halfgeleiderlasers een output die continue emissie benadert door middel van een kenmerkende pulsvultechniek. Deze innovatie op het gebied van laserbronnen heeft nieuwe mogelijkheden geopend in onderzoek en toepassingen op het gebied van lasertechnologie vanwege de aanzienlijke betrouwbaarheid en het belang ervan in de categorie halfgeleiderlasers.

Verschil en voordelen ten opzichte van traditionele lasers

Het belangrijkste onderscheid tussen QCW-lasers en conventionele lasers ligt in hun solid-state pomptechnologie, die de LI-curve (de relatie tussen laserintensiteit en stroom) verandert, waardoor de helling aanzienlijk wordt verminderd. Deze unieke pompmethode zorgt ervoor dat QCW-lasers in de loop van de tijd een stabiel uitgangsvermogen kunnen behouden, waardoor een stabiele, vrijwel continue laseremissie mogelijk is. Met voordelen zoals hoog vermogen, hoge efficiëntie, uitstekende straalkwaliteit, compact formaat en lage kosten, zijn QCW-lasers geschikt voor een breed spectrum aan toepassingen, terwijl ze ook een lager energieverbruik bieden in vergelijking met andere lasertypen, waaronder traditionele YAG-lasers.

Toepassingen van QCW-lasers in verschillende industrieën

QCW-lasers bedienen een groot aantal toepassingen in verschillende sectoren vanwege hun veelzijdigheid bij het werken in zowel puls- als continue modi. Deze enkele laserbron kan de taken uitvoeren waarvoor ooit twee afzonderlijke lasers nodig waren, waardoor aanzienlijke verwerkingsvoordelen worden geboden. Hieronder onderzoeken we de toepassing van QCW-lasers in verschillende industrieën.

Precisie in elektronica: 3C-industrietoepassingen

Een van de prominente toepassingen van QCW-lasers is in de 3C-industrie (computer-, communicatie- en consumentenelektronica). Bij laserpuntlassen voor de oplaadstekkers van apparaten zoals smartphones en tablets bieden QCW-lasers bijvoorbeeld kleinere laspunten en gladdere afwerkingen in vergelijking met YAG-lasers, waardoor ze ideaal zijn voor precisie laserlassen in miniatuurconnectoren.

Verbeterde materiaalverwerking: lassen van elektronische componenten

Bij het lassen van tapes van kopermateriaal die in elektronische componenten worden gebruikt, demonstreren QCW-lasers superieure prestaties dankzij hun hoge enkelvoudige pulsenergie en piekvermogen. Ze zijn bijzonder effectief voor materialen met een hoog reflectievermogen en bieden een nauwkeurige energieopbrengst die cruciaal is voor het lassen van dunne, reflecterende materialen.

Precisiesnijden: verwerking van keramische substraten

QCW-lasers blinken uit in precisie lasersnijden toepassingen zoals keramische circuitsubstraten, waar hun hoge piekvermogen en lagere warmteafgifte scheuren voorkomen en gladde randen garanderen.

Batterijproductie: Lassen van lithiumbatterijen

In de auto-industrie spelen QCW-lasers een cruciale rol bij het lassen van krachtige lithiumbatterijcomponenten. Hun uniforme en stabiele energieopbrengst maakt ze geschikter voor fijn, dunwandig materiaallassen in vergelijking met traditionele YAG-lasers.

Productie van medische apparatuur: precisielassen

QCW-lasers worden ook veelvuldig gebruikt bij precisielassen voor componenten van medische apparatuur. Hun kleine puntgrootte en nauwkeurige energiecontrole maken ze ideaal voor ingewikkeld lassen van medische apparatuur, waardoor sterke, schone lassen zonder verkleuring worden gegarandeerd.

Voordelen van QCW-lasers

QCW-lasers beschikken over verschillende voordelen waardoor ze een superieure keuze zijn voor verschillende toepassingen:

  • Compact formaat en compatibiliteit, waardoor QCW-lasers traditionele producten op de markt direct kunnen vervangen met handige bedrading en offline toepassingsmogelijkheden.
  • De mogelijkheid om te schakelen tussen puls- en continue modi, waardoor de taken van twee verschillende lasers in één worden samengevoegd.
  • Hoog piek- en pulsvermogen, met pulsenergiestabiliteit van ≤2%, waardoor ze geschikt zijn voor precisielasscenario's.
  • Aanpasbare bundelmodi en vezelkerndiameters om te voldoen aan specifieke toepassingsbehoeften voor beide laserlassen en snijden.
  • Vervanging van traditionele lampgepompte (YAG) lasers door de gecombineerde mogelijkheden van Nd:YAG-lasers (voor boren en lassen) en fiberlasers (voor snijden).

Conclusie over QCW-lasers en hun verwerkingskenmerken

QCW-lasers zijn onmiskenbaar een krachtige, betrouwbare en praktische laserbron die aan een breed scala aan klantvereisten kan voldoen. Ze hebben voordelige verbeteringen in de lasertechnologie gebracht en blijven nieuwe mogelijkheden mogelijk maken voor zowel onderzoekers als fabrikanten. Met hun vermogen om verschillende verwerkingstaken uit te voeren waarvoor vroeger meerdere lasers nodig waren, onderscheiden QCW-lasers zich als een transformatieve technologie in de wereld van lasertoepassingen, die economische en functionele voordelen bieden die innovatie bevorderen.

CONTACT VOOR LASEROPLOSSINGEN

Met meer dan twee decennia aan laserexpertise en een uitgebreid productassortiment, van individuele componenten tot complete machines, is dit uw ultieme partner voor het voldoen aan al uw lasergerelateerde vereisten.

gerelateerde berichten

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *