Laserreiniging

Ontsluiting van het potentieel van laserreiniging bij flexografisch printen

Het potentieel van laserreiniging bij flexografisch printen benutten | Laserchina

De komst van keramische rasterwalsen markeerde een belangrijke mijlpaal in de evolutie van flexografisch drukken. Deze rollen staan ​​bekend om hun hoge inktoverdrachtprecisie en langere levensduur en hebben geleidelijk hun metalen tegenhangers overschaduwd, waardoor ze een standaardonderdeel zijn geworden in flexodrukopstellingen. Naast de vele voordelen is de uitdaging van het reinigen van keramische rasterwalsen echter blijven bestaan, wat een cruciaal aspect van hun onderhoud en levensduur benadrukt.

Waarom het reinigen van keramische rasterwalsen een uitdaging is

De moeilijkheid bij het reinigen van keramische rasterwalsen, vergeleken met metalen, komt voort uit verschillende sleutelfactoren:

 • Poreuze aard van de keramische coating: Het thermische spuitproces dat wordt gebruikt om de keramische coating aan te brengen, resulteert op natuurlijke wijze in porositeit, die varieert per wals. Deze porositeit verhoogt de oppervlakte-energie van de keramische laag, waardoor inktresten hardnekkiger worden.
 • Lasergegraveerde celwanden: De ruwheid van de celwanden en randen, veroorzaakt door lasergraveren, verergert het probleem door de hechting van achtergebleven inkt te verbeteren.
 • High Line Screens: Met lijnscreens die tot 1600LPI bereiken, kunnen de kleine celopeningen (minder dan 15 μm) gemakkelijk verstopt raken met geharde inkt, wat het reinigingsproces bemoeilijkt.
 • Ontwerpfouten: Sommige rasterwalsen zijn ontworpen met onredelijk diepe cellen voor een hoger inktvolume, wat niet alleen het risico op schade tijdens het reinigen vergroot, maar ook kan leiden tot een ongelijkmatige inktverdeling als ze niet grondig worden gereinigd.
 • Vooruitgang in inktformuleringen: De voortdurende verbetering van flexografische inkten, vooral in termen van printsnelheid en weersbestendigheid, maakt het steeds moeilijker om ze met conventionele methoden te reinigen.

Gezien deze uitdagingen is de zoektocht naar veilige en efficiënte reinigingsmethoden om de operationele levensduur van keramische rasterwalsen te verlengen aan de gang, waarbij verschillende technieken worden onderzocht.

Innovatieve reinigingsmethoden voor rasterwalsen

In de loop der jaren zijn er verschillende reinigingstechnieken toegepast, waaronder handmatig reinigen met oplosmiddelen, ultrasoon reinigen, hogedrukwaterreiniging, NaHCO3-stralen, droogijsstralen en kunststofparelstralen. Deze methoden vallen in twee hoofdcategorieën: op oplosmiddelbasis en mediastralen, elk met zijn eigen voor- en nadelen. Onjuist gebruik kan echter tot ernstige gevolgen leiden, zoals het opzwellen van de rol door onjuist gebruik van oplosmiddelen of wandbreuken door niet-standaard ultrasone reiniging.

Deze achtergrond van gemengde resultaten en hoge gebruikerseisen voor traditionele reinigingsmethoden maakte de weg vrij voor de ontwikkeling van laserreinigingstechnologie. Deze innovatieve aanpak wordt al lang in andere industrieën gebruikt verwijdering van roest en verfafbijten, biedt een veelbelovende oplossing voor het reinigen van keramische rasterwalsen.

Inleiding tot laserreinigingstechnologie

Laserreiniging, een proces waarbij een specifieke laserstraal over het oppervlak van een rasterwals wordt gericht om inktresten te verdampen zonder de cellen te beschadigen, is een baanbrekende methode gebleken. Deze techniek richt zich op de bindmiddelcomponent van de droge inkt, die cruciaal is voor de inkthechting en filmvorming, waardoor een grondige reiniging van de verharde inkt in de cellen mogelijk is. Door de laserparameters zorgvuldig te selecteren en aan te passen op basis van het bindmiddel van de inkt, kan laserreiniging efficiënt resten verwijderen terwijl de keramische laag behouden blijft.

Het laserreinigingsproces: van dichterbij bekeken

Het proces bestaat uit verschillende stappen:

 • De laserstraal wordt geabsorbeerd door de inktresten in de cellen van de rol.
 • De snelle energie-injectie zorgt ervoor dat het bindmiddel (hars) uitzet tot een plasmatoestand.
 • Het resulterende sterk geïoniseerde gas verhoogt de druk in de cellen, waardoor verontreinigingen naar buiten worden geblazen.
 • Het vermogen en de energiedrempel van de laser zijn afgestemd op de hars, terwijl de keramiek en de meeste pigmentcomponenten onaangetast blijven.
 • Een vacuümsysteem naast de laserkop verwijdert continu uitgestoten verontreinigingen.
 • Eventuele resterende pigmenten kunnen worden verwijderd met perslucht of worden afgeveegd met een pluisvrije doek gedrenkt in alcohol.

Veiligheid en efficiëntie van laserreiniging

Laserreiniging, bepleit door LASERCHINA ingenieurs, onderscheidt zich door zijn milieu- en operationele veiligheid. Het elimineert het gebruik van chemicaliën, vermindert de gezondheidsrisico's voor operators en voldoet aan strenge milieuvoorschriften. Bovendien garandeert het de integriteit van de rasterwalsen, waardoor zorgen over mogelijke schade door andere reinigingsmethoden worden weggenomen.

Het ontwerp van de laserreinigingsmachine omvat talrijke veiligheidsvoorzieningen en maakt het mogelijk parameters vooraf in te stellen op basis van eerdere tests, waardoor het reinigingsproces wordt vereenvoudigd. Ondanks zorgen over de hoge initiële kosten, laserreinigingsmachines, die beginnen bij ongeveer 150,000 yuan, bieden een kosteneffectieve oplossing op de lange termijn vanwege hun efficiëntie en de vermindering van de totale behoefte aan vervanging van rasterwalsen.

Conclusie: De toekomst ziet er rooskleurig uit met laserreinigingstechnologie

Terwijl de flexografische drukindustrie zich blijft ontwikkelen, blijft het behoud van de efficiëntie en levensduur van keramische rasterwalsen van cruciaal belang. Laserreinigingstechnologie, met zijn belofte van veiligheid, grondigheid en kosteneffectiviteit, vertegenwoordigt een aanzienlijke vooruitgang in het onderhoud van rasterwalsen. Door de juiste laserreinigingsmachine te kiezen en deze innovatieve reinigingsmethode te omarmen, kunnen drukkerijen optimale prestaties en duurzaamheid van hun rasterwalsen garanderen, waardoor de weg wordt vrijgemaakt voor afdrukken van hogere kwaliteit en duurzamere activiteiten.

CONTACT VOOR LASEROPLOSSINGEN

Met meer dan twee decennia aan laserexpertise en een uitgebreid productassortiment, van individuele componenten tot complete machines, is dit uw ultieme partner voor het voldoen aan al uw lasergerelateerde vereisten.

gerelateerde berichten

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *