Laser markering

De revolutionaire toepassing van lasermarkering op geanodiseerd aluminium

De revolutionaire toepassing van lasermarkering op geanodiseerd aluminium | Laserchina

Tegenwoordig verdiepen we ons in een nog breder gebruikte lasertechnologie: lasermarkering op geanodiseerd aluminium. In dit bericht worden de kenmerken van geanodiseerde aluminiummaterialen besproken en het ontwerp van experimenten om de principes achter lasermarkering op geanodiseerd aluminium te onderzoeken.

Wat is geanodiseerd aluminium?

Geanodiseerd aluminium verwijst naar het proces waarbij een oxidelaag op het oppervlak van aluminiumproducten wordt gevormd door elektrolyse in specifieke elektrolyten en onder bepaalde procesomstandigheden. Dit transformeert de oppervlaktekenmerken van gewone aluminiummaterialen, waardoor hun kleuring, corrosieweerstand, zuur- en alkalibestendigheid en elektrische isolatie-eigenschappen worden verbeterd.

Geanodiseerd aluminium is de lieveling van de sectoren bouwmaterialen en digitale 3C (computer, communicatie en consumentenelektronica). In westerse landen worden geanodiseerde aluminium vliesgevels al bijna 20 jaar met succes toegepast. Onlangs zijn geanodiseerde aluminium panelen in Best Price populair geworden als nieuw vliesgevelmateriaal, met opmerkelijke projecten zoals het Hainan Provincial History Museum en het Dalian International Conference Center.

In de digitale 3C-sector wordt geanodiseerd aluminium het meest gebruikt voor de buitenkant van tablets en laptops.

Voordelen van geanodiseerd aluminium

Voordat we dieper duiken, moeten we eerst de structuur van geanodiseerd aluminium begrijpen. De anodische oxidefilm bestaat uit twee lagen: de binnenlaag is een dichte, glasachtige film van zeer zuiver aluminiumoxide met een dikte van ongeveer 0.01 tot 0.05 mm en een hoge hardheid; de buitenste laag is een film van gehydrateerd aluminiumoxide (Al2O3·H2O). Deze film is kleurloos en transparant, met een nanoporeuze structuur waardoor hij gemakkelijk verschillende kleuren kan absorberen.

Dankzij deze oxidelaag heeft geanodiseerd aluminium verschillende belangrijke voordelen:

  • Matte textuur met behoud van een sterke metaalachtige glans.
  • Mogelijkheid om in rijke kleuren te worden geverfd, wat een decoratieve aantrekkingskracht toevoegt.
  • Weerstand tegen oxidatie, corrosie, UV-straling en verwering, waardoor duurzaamheid wordt gegarandeerd zonder verkleuring of afbladderen.
  • Hoge weerstand tegen hitte en vuur, met een smeltpunt van meer dan 2000°C na anodisatie.

De effectiviteit van lasermarkering op geanodiseerd aluminium

In praktische toepassingen worden lasermarkeermachines gebruikt om zwarte markeringen op het oppervlak van geanodiseerde aluminium materialen te creëren. Deze techniek wordt veel gebruikt voor productidentificatie, namaakbestrijding, statistiek en traceerbaarheid. Vergeleken met traditionele zeefdruk biedt lasermarkering duidelijke voordelen, zoals duurzaamheid, anti-namaak en lage kosten, omdat er geen extra materialen of arbeid voor nodig zijn en het verbruik minimaal is.

Principeanalyse van lasermarkering op geanodiseerd aluminium

LASERCHINA ingenieurs voerden experimenten uit door twee identieke monsters te nemen, één onbehandeld en de andere behandeld met lasermarkering. Op beide monsters werden Scanning Electron Microscope (SEM) en Energy Dispersive Spectroscopy (EDS) analyses uitgevoerd. De SEM-analyse bracht geen significante structurele veranderingen aan het licht tussen de behandelde en onbehandelde gebieden, behalve een donkerdere kleur in de lasergemarkeerde gebieden. Op dezelfde manier liet de EDS-analyse geen significante chemische veranderingen zien, wat aangeeft dat het lasermarkeerproces de anodische film niet beschadigt of de chemische eigenschappen ervan verandert.

Kortom, het principe achter lasermarkeren op geanodiseerd aluminium bestaat uit het gebruik van hoogenergetische laserstralen om een ​​nano-effect op het oppervlak te creëren, waardoor de lichtabsorberende eigenschappen van het materiaal worden vergroot en een zichtbare zwarte kleur ontstaat. Dit fysieke proces veroorzaakt geen significante structurele of chemische veranderingen in de anodische film.

Conclusie

Lasermarkering op geanodiseerd aluminium vertegenwoordigt een aanzienlijke vooruitgang in de materiaalverwerkingstechnologie. Het vermogen om duurzame, esthetisch aantrekkelijke en manipulatiebestendige markeringen te leveren, heeft ervoor gezorgd dat het een voorkeurskeuze is in verschillende industrieën. Terwijl we de mogelijkheden van lasermarkeermachines blijven onderzoeken, zullen de potentiële toepassingen voor geanodiseerd aluminium in de bouw, digitale 3C-producten en daarbuiten zich ongetwijfeld uitbreiden, waardoor het een technologie wordt die het bekijken waard is.

CONTACT VOOR LASEROPLOSSINGEN

Met meer dan twee decennia aan laserexpertise en een uitgebreid productassortiment, van individuele componenten tot complete machines, is dit uw ultieme partner voor het voldoen aan al uw lasergerelateerde vereisten.

gerelateerde berichten

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *